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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  13/12/2022
Data da última atualização:  13/12/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CRUZ, D. R. C.; NASCENTE, A. S.; SILVA, M. A.; BARROSO NETO, J.
Afiliação:  DENNIS RICARDO CABRAL CRUZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; ADRIANO STEPHAN NASCENTE, CNPAF; MARIANA AGUIAR SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; JURACY BARROSO NETO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS.
Título:  Root and shoot development of corn seedlings as affected by rhizobacteria.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Colloquium Agrariae, v. 18, n. 1, p. 53-63, jan./fev. 2022.
ISSN:  1809-8215
DOI:  https://doi.org/10.5747/ca.2022.v18.n1.a479
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Multifunctional microorganisms are beneficial microorganisms able of promoting plant growth through direct and indirect mechanisms. Because of this, has enormous potential for use when aiming a sustainable agriculture. The objective of this work was to determine the effect of seed inoculation with multifunctional microorganisms on the initial development of corn seedlings. The experiment was carried out under controlled conditions in a completely randomized design, with seven treatments and six replications. Treatments consisted of microbiolization of corn seeds with the rhizobacteria: 1. Burkholderia cepacea (BRM 32111), 2. Serratia marcenses (BRM 32113), 3. Serratia sp. (BRM 32114), 4. Bacillus sp. (BRM 63573), 5. Azospirillum brasilense (Ab-V5), 6. Azospirillum sp. (BRM 63574) and 7. control treatment (no microorganisms). For each experimental unit, 500 mL plastic pots filled with soil and two corn seeds were used. After 14 days the seedlings were removed from the pots, set aside from the ground and photographed with a digital camera. The images presented were analyzed by WinRHIZO 2012 software to determine: total root length, root diameter, total root surface area and root volume. After this, roots and shoots of the seedlings were dried and weighed. Corn seedlings treated with the multifunctional microorganisms Bacillus sp. (BRM 63573), Serratia sp. (BRM32114) and Azospirillum sp. (BRM 63574) presented increased in the root and shoots biomass compared to untreated seeds.... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Promotoras de crescimento de plantas; Sustainability.
Thesagro:  Microrganismo; Milho; Regulador de Crescimento; Zea Mays.
Thesaurus Nal:  Microorganisms; Plant growth-promoting rhizobacteria.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1149544/1/ca-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF36568 - 1UPCAP - DD20222022
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Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  08/07/2010
Data da última atualização:  24/07/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 3
Autoria:  FERREIRA, V. M.; ANDRADE JUNIOR, A. S. de; CARDOSO, M. J.; RIBEIRO, V. Q.; MORAIS, E. L. da C.
Afiliação:  VALBER M. FERREIRA, UFPI; ADERSON SOARES DE ANDRADE JUNIOR, CPAMN; MILTON JOSE CARDOSO, CPAMN; VALDENIR QUEIROZ RIBEIRO, CPAMN; EDDIE L. DA C. MORAIS, UESPI.
Título:  Performance produtiva do consórcio milho ? feijão caupi e disponibilidade hídrica do solo.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Agrária, Recife, v. 5, n. 2, p. 177-186, abr./jun. 2010.
Idioma:  Português
Conteúdo:  A disponibilidade de água do solo é essencial para o crescimento e desenvolvimento das plantas, notadamente, em cultivo de sequeiro, que depende da distribuição espacial e temporal das chuvas. O presente trabalho teve por objetivo avaliar a performance produtiva e a eficiência do uso de água do consórcio milho ? feijão caupi (Vigna unguiculata (L.) Walp.) em resposta a disponibilidade hídrica do solo. O experimento foi conduzido no Campo Experimental da Embrapa Meio-Norte, no Município de Teresina, PI (05°05?S; 42°48?W e 74,4 m de altitude). Os níveis diferenciados de disponibilidade hídrica do solo foram impostos com a aplicação de diferentes lâminas de irrigação por meio de um sistema de aspersão em linha. A produtividade de grãos das culturas do milho e feijão caupi em resposta à disponibilidade hídrica do solo foi reduzida no cultivo consorciado em relação ao solteiro.
Palavras-Chave:  Lâmina de irrigação.
Thesagro:  Produtividade; Recurso Hídrico.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/857091/1/PerformanceProdutivaConsorcio-24352.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAMN24352 - 1UPCAP - DDS 160/102010.00160
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